How long would you like to stay?

Check-in

Select date

Check-out

Select date

i Minimum stay

During this period we ask you to stay at least {nights} nights.

i

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
  • Not available

  • Just a few left

  • Special conditions

March 15, 2017

De Kieswijzer IRL – En de democratie anno 2021 door Gikkels

Art & Cult

Vandaag is de dag om je stem te laten horen, om te kiezen welke partijen en kandidaten er in de Tweede Kamer komen. De afgelopen weken vliegen de live-debatten, krantenspecials, blogs en politieke tv-programma’s ons om de oren. Ook Canvas & Campagnebureau BKB nodigden politici uit voor een programma over politiek. Het was geen zwaar debat, wel een lichtzinnige kennismaking met de zin en onzin van het stemmen. 

Betrokkenheid bij politiek is er voor deze verkiezingen namelijk opvallend veel, maar echte bevlogenheid en overwogen kiesgedrag niet per sé. Prominente leden van de VVD, Artikel 1, PvdA, GroenLinks en het CDA stapten bij moderator Roel van Maalderink op het podium om te vertellen waar zij als politicus en als mens voor staan. Maar vooral: waarom je vandaag echt moet gaan stemmen. Evenals politiek bevlogen zangeres Eva van Manen en politiek activistische rapper Gideon ‘Gikkels’ Everduim. Deze laatste droeg een prachtige column voor. Hopelijk stimuleert het je om straks na je werk nog te gaan stemmen (of er even het ommetje in het mooie weer voor te maken).

canvas, volkshotel amsterdam

‘Ze’

Ze waren wakker gewekt door hun wekker.
Een oude conservatieve maar hij deed het nog perfect!
Slaperig draaide ze zich om om te kijken hoe laat het was.
12:10! Hun vlucht vertrok om 13.00.

Snel tanden poetsen, kleren aan, koffers pakken de taxi stond al klaar.
Achter zich sloten ze de deuren van hun eengezinswoning één met nog geen kind.
Maar die droom zouden ze zeker verwezenlijken.

“Uuhm Meneer zo spoedig mogelijk naar het vliegveld”. “Maar natuurlijk heer!”
De taxi chauffeur deed z’n best. Wat een rit van dertig minuten moest zijn, deed hij in twintig.

Aangekomen bij de luchthaven checken ze in, althans dat proberen ze de grondstewardess vraagt:
“Welke vlucht moest u hebben mevrouw?” “Vlucht DE-MO-2021-CRA-TIE”.
“Tot mijn spijt moet ik u mededelen dat die net vertrokken is. We hebben in 2021 wel een mogelijkheid dat u met een raket voorbij uw vlucht kan. U komt zelfs eerder aan. Maar u betaalt natuurlijk wel zelf de prijs…”

Ze keken elkaar aan en knikten instemmend. “Ok, doet u maar de raketreis!”
“Dat is dan 2500 euro per persoon voor raketvlucht T-R-U-M-P21-L-U-C-I-E”.

Ze zitten eindelijk. “Komen we gelukkig toch op tijd aan. Ja, alles voor jou, babe”.
Dames en Heren welkom op vlucht  T-R-U-M-P21-L-U-C-I-E. Ik ben uw gezagvoerder, W.A. Webbelink. Wij willen u erop attenderen dat dit een nieuwe ervaring is die we commercieel aanbieden. We zitten nog in de testfase dus neem ons niet kwalijk als we ons doel voorbij schieten. Het is de bedoeling u veilig op de plaats van bestemming te krijgen maar stellen onszelf niet aansprakelijk als wij niet op de plaats van bestemming raken.

Het eten aan boord zit in een pakje dus nasi-goreng in pak omdat u anders uw eigen voedsel niet kunt vast grijpen, maar langs u ziet zweven hahaha. Ok. Lang verhaal kort, vlucht T-R-U-M-P21-L-U-C-I-E is halverwege.

De vluchtkoers was recht omhoog en dan buiten de baan raken van de ozon. Een super mooi shot van moeder aarde. En in ene zwabberden ze naar rechts en schoten zodoende hun doel voorbij.

Ze kwamen niet aan op de plaats van bestemming. Sterker nog ze kwamen terecht in de atmosfeer gingen 80 keer om de aarde en landden nooit meer. Terwijl vlucht DE-MO-2021-CRA-TIE rustig landde. Een vlucht waar mannen en vrouwen gelijk waren, racisme niet geaccepteerd werd, homoseksualiteit niet bevraagd werd. Waar de kwaliteit van het onderwijs top was en voor iedereen ongeacht in wat voor postcode ze woonden. Sterker nog, die vlucht had geen eerste of tweede klasse. Het was gewoon een vlucht één die ervoor zorgde dat je waar kreeg voor je geld en landde op de plek die je aangaf tijdens de boeking op een site. Zoals Schiphol tickets. En die betrouwbaar was en je niet alleen liet weten hoe slecht je was, je niet kleineerde of de vinger wees, maar die je vroeg wat je nou echt wilde worden!

Dames en heren als u 15 maart gaat vliegen, neem een vliegtuig in plaats van een raket. U stelt dan de hel wat langer uit voor ons allemaal.

Column van : Gideon ‘Gikkels’ Everduim
twitter/officialGikkels
facebook/GideonEverduim

Evenement De Kieswijzer – In Real Life
// Met dank aan deelnemers De Kieswijzer – In Real Life
◆ Roel Maalderink // Moderator // journalist en presentator, o.a. bij PowNed en Jan Rijdt Rond van KRO-NCRV.
◆ Gijs van Dijk // Partij van de Arbeid (PvdA) (5)
◆ Zihni Özdil // GroenLinks (8)
◆ Simone van Saarloos // Artikel 1 (8)
◆ Jan Middendorp // VVD (34)
◆ Wytske de Pater-Postma // CDA (22)

Continue reading

ON SNAP YOUR BROWSER IS OLD

Please update your browser

This website is optimised for newer browsers. Please update your browser if you notice any issues while browsing this website.

Yes, got it